Ödemiş – Gölcük – Bozdağ ve Birgi Gezisi

1946914-odemis-golcuk ÖDEMİŞ GÖLCÜK BOZDAĞ VE BİRGİ GEZİSİ

İzmir’in merkez ilçeleri dışındaki en büyük ilçesi Ödemiş’tir. Son seçimlerde çevre beldelerin de merkeze eklenmesi ile 129000 nüfusa sahip Ödemiş, tarım, hayvancılık, fidan meyve ağacı ve süs bitkileri üretimi ile Ege Bölgesi’nde adından çokça bahsettirmektedir. Tabii ki amacımız gezilip görülecek ve kalınacak yerleri tarif olduğuna göre hemen başlayalım anlatmaya Ödemiş’i.

İzmir’den Ödemiş’e karayolu ya da demiryolu ile ulaşım mümkündür. Karayolu ile gelirseniz Ödemiş’e 11 km kadar bir mesafede Kurtuluş Savaşı’nın nirengilerinden biri olan “İlkkurşun Anıtı” görmeye değer bir yerdir. İzmir’deki Hasan Tahsin Vakası bireysel bir baş kaldırı iken Ödemiş’teki İlkkurşun Hareketi ilk halk hareketi olarak tarihe geçmiştir. Bölge Trafik Kontrol karakolu arkasındaki tepededir bu anıt.

Aydın Zeybekleri, Ödemiş ise Efeleri ile ünlüdür. Ödemiş girişinde bir efe figürü sizi bu yüzden karşılar.

Ödemiş Müzesi, yeni açılan Yıldız Kent Müzesi, müze severler tarafından mutlaka gezilmesi gereken yerler… Ödemiş Müzesi’nde bereketli Küçük Menderes Ovası’nda yaşamış medeniyetlere ait çok sayıda eser sergilenirken, Yıldız Kent Müzesi’nde yakın tarihli eserler ve şahsi eşyalar ile bağışlanan çok değerli malzeme ve eşyalar sergilenmektedir.

Sadece Cumartesi günü kurulan “Kadınlar Pazarı”nda el emeği göz nuru el işlemeleri sergilenen ve kadınlara hitap eden çok sayıda malzeme ve ürünü uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. İster ilgi duyarak gelin isterseniz kızınızın çeyizini düzün…

Ödemiş’te sabah kahvaltısında Töngül Pide’yi mutlaka deneyin. Orijinal ve töngül pideyi İsmail Töngül’ün Katırcılar Sokağı’ndaki 126 yıllık tarihi ve salaş mekanında veya karşısındaki bit pazarı avlusunda Ekrem’in kahvehanesinde çayınızı yudumlarken yemelisiniz. Bu pide; kıyma,yumurta ve maydanoz harcı ile üzerinde rendelenen sert tulum peyniri ve zeytinyağı ile servis edilir. Çok lezzetlidir. Mutlaka deneyin.

1347185116Ödemiş deyince akla Ödemiş Köfte ve Hurşit gelir. Gerçekten de köftesi bir başka oluyor. O kadar çok “Ödemiş Köfte” yapan mekan var ki. Atom Kebap ve Dostol Kebap da çok iyi ve iddialılar.

Kasaphanede Halil Usta veya İsmail Usta’nın oğlu Hüseyin Usta’da çok hesaplı ve unutamayacağınız lezzette et yersiniz…

Ödemiş’in zeytinyağlı Ege Mutfağı yemekleri ve ev yemekleri kültürü de çok kuvvetlidir. Sebzenin her türlüsü ile çok güzel ev yemekleri yapılır. Kabak çiçeği dolması, enginar dolması, kestirme çorbası… Ev yemekleri yapan ve memurların öğle yemeklerinde müdavimi oldukları çok sayıda lokanta bulabilirsiniz. Bit pazarı bölgesi, eski Otogar bölgesi Bulvar Lokantası ile 3 Eylül Parkı karşısında bulabilirsiniz.

Daha çok gençlere olmakla beraber her yaşa hitap eden cafelerin başında Saray Cafe ve Kahve Diyarı gelir. Gece gündüz hem dolu, hem nezih hem de lezzetli menuleri ile gençlerin mutlak uğrak yerlerindendirler.

Bölgede çok sayıda ve genellikle sıkma amaçlı yetiştirilen zeytin ağaçları vardır. Halk kendi yağını kendi ağaçlarından elde eder ve yıl boyunca tüketir. Zeytinyağı almak isterseniz her kalitede zeytinyağını markalı şekilde Hastane Caddesi (Saraçoğlu Caddesi) ‘ndeki Gülcü’den gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

Gezilecek yerler arasında tüm Ödemiş’e hakim Ahrandı Tepesi’nde yer alan belediyeye ait Ahrandı Çay Bahçesi ve Ahrandı Restaurant ile yine belediyeye ait Kültür Park vardır. Buralarda hem yemek yiyebilirsiniz hem de yorgunluğunuzu atmak için çay kahve içebilirsiniz.

Gerçek Şükrü Saraçoğlu Stadı Ödemiş’tedir. Ödemişli başbakan Şükrü Saraçoğlu adına yapılmış bir stadtır . Ödemiş Belediyespor tarafından kullanılmaktadır.

GÖLCÜK

Ödemiş’ten kuzeye doğru devam ederseniz virajlı ve dik bir yolla Gölcük’e ulaşırsınız. 18 kilometrelik yol ile 20 metrelik rakımlı Ödemiş’ten 1100 metre rakımlı Gölcük’e ulaşıp bu yükseklikte “Gölcük Krater Gölü”nü görüp de şaşırmamak elde değil tabii ki. Burası eski bir yerleşim. Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi’ndeki gemi batığının bu gölden çıkarıldığı söylenir. Yayın ve sazan avcıları yaz kış devamlı oltaları ile balık avlama çalışırlar. Ödemiş ile 10 derece ısı farkı olması nedeni ile yazlıkçılardan deniz özlemi duymayanların yazın İzmir gibi bir ilde yorganla yatmalarına sebep olacak kadar soğuk olur geceleri Gölcük. Yayla turizmi her geçen yıl daha da artan sayıda yerli turiste ev sahipliği yapar. Burada kalınacak tek otel Apo (Abdullah ) Gölcük Otel’dir. Temiz, salaş ve güzel yemekleri yanında ilgili personeli sayesinde göz dolduran bir iskelesi de vardır.

İşlak Kahvesi’nde çekirdek çitlemek ve yansıması bol manzara eşliğinde değişik çayların tadına bakmak çok keyiflidir. Hem Ödemiş Küçük Menderes Ovası’nda hem de Gölcük Yaylası’nda en meşhur tarım ürünü patatestir. Ayşe Teyze’nin Lays reklamındaki sesi geldi mi kulaklarınıza ? “Yiyin garii. !”.

İlkbaharda yağmurlarla taşan göl, yazın tarım arazileri sulandığından makul ölçülere inen seviyesi yanında kışın ise kalın buz tabakaları ile kaplandığından üzerinde yürünecek hale gelir. Kışın sucuk ekmek Gölcük’e has hale gelmiştir. Birçok dükkanda kapının önünde mangalda sıcacık yapılır ve yenir. Ayrıca Ödemiş’e has diğer bir yemek ya da meze “Keşkek”tir. Buğday ve etin uzun süre karıştırıp öğütülmesi ile yapılan yöreye has bir yemektir. Burada yine yaz ve kış servis edilir.

Değişik sezonlarda yerli ve yabancı futbol kulüpleri antreman amaçlı kamplarını Gölcük’te yaparlar.

BOZDAĞ

Tmolos sıradağları Bozdağlardır. Tmolos Kralı’ndan dolayı bu ismi almıştır. Bozdağ 2137 metre ile İzmir’in en yüksek dağıdır. Ödemiş’e bağlı bir belde iken mahalle olmuştur. Yerleşim yeri olarak ise 1400 metre rakımdadır. İzmir’in tek kayak merkezi Bozdağ’da desem şaşırmayın. Profesyonel pisti ve telesiyeji ile önemli bir tesistir. İl özel idareye bağlı tesis birkaç yıldır ihalelerin sonuçlanmaması nedeni ile hizmet vermemektedir. Bu yıl yani 2015 – 2016 sezonunda tekrar hizmete girecek tesis… Yerli ve yabancı dağcıların uğrak yeridir. Belediyespor’a bağlı Efe Dağcılık Spor Kulübü ve onların sorumlu dağcıları Saim Taşbaş, Nuri Zeyrek ve Salih Üzdürmez, hem yerli hem de yabancı dağcıları sadece Bozdağ’a değil, Erenler, Mum Kayası, Hacetdede, Keldağ gibi zorlu bir o kadar da keyifli parkurlara bölge dağ rehberleri ve eğitmenleri olarak tırmandırmakta ve bölge tanıtımına katkıda bulunmaktadırlar.

Bozdağ’da ise taban gevreği ve katmer yiyebilirsiniz. Katmer yumurtada kızartılan ve fırına sürülen bir çeşit pide ya da börektir ve çay ya da ayran ile çok iyi gider. Bu yerleşim bölgesinde ise İsmail Gölcük’ün Yayla Pansiyonu’nda kalabilirsiniz. Ahşap kaplama bu tesisi de çok beğeneceğinize eminim. Buradan ayrıldığınızda evinize çok daha dinç gideceksiniz.

1347185116BİRGİ

Birgi, Ödemiş’in 8 kilometre doğusunda yer alır. Tarihteki ismi Pyrgion’dur. Yakın tarihte ise Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olmuş, Safranbolu’yu aratmayacak güzellikte mimarisi ile ön plana çıkan ve restorasyon çalışmaları ile gittikçe güzel bir çehreye sahip olan bir beldedir. Yakında “Yeşil Deniz” dizisi başta olmak üzere çok sayıda yerli dizi film çekimlerinin burada yapılması ile popularitesi daha da artmıştır. Burada Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, Dervişoğlu Cami ve Medresesi mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlardandır. Ancak hamam ve külliyesi de restore edilmiş ve tarih severlerin beğenisine sunulmuştur. Özellikle fotoğraf sanatçılarının çok iyi bildiği Birgi’nin her yerinde mutlaka uygun kompozisyon ve kadraj bulabileceğinize eminim.

Burada kalınabilecek yerlerin başında “Çınaraltı Pansiyon” gelir. Tesis 5 odalı ve butik bir tesis olup çok sayıda ünlü ismi ağırlamıştır. Birgi’yi dar sokakları olması nedeni ile bir de havasını solumak amacı ile mutlaka yürüyerek gezin. Gezinin sonunda da Elif Hanım Konağı veya Saliha Hanım Konağı’na mutlaka uğrayın ve bir çay ya da kahve için.

Birgi için Umur Bey çok önemli bir şahsiyettir. Çünkü Aydınoğulları Beyliği’ni Mehmet Bey kurmuş oğlu Umur Bey ise başkent olmasını sağlamış, Cenevizlilerle yapılan bir savaşta İzmir’de şehit olmuştur. Umur Bey ilk Türk denizcisidir ve Birgilidir. Kendisinin, babası Mehmet Bey ve amcası İsa Bey’in türbeleri Mehmet Bey Camisi’nin arkasında ayrı bir binadaki yatırdadır. Yakın bir zamanda Deniz Kuvvetleri Komutanı tarafından Umur Bey adına yapılan heykel meydana yerleştirilmiş ve tarihsel önemi bir kez daha vurgulanmıştır.

Birgi tarihinde yine çok ama çok önemli diğer bir önemli kişilik ise İmamı Birgivi’dir. Birgi’nin hemen üstünde mezarlıkta ayrı bir alanda bu büyük alimin de mezarı bulunmaktadır.

Önemli bir tarihi yapı Çakırağa Konağı’dır. Ana kolonları Venedik’ten getirilmiş olan bu konak çok ihtişamlıdır. Tamamı ahşap olan konak önemli bir tarihsel yapıdır.

Birgi Unesco tarafından korumaya alınmış bir şehir olması bakımından da çok önemlidir.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.